Fontos a vashiány megelőzése

Fontos a vashiány megelőzéseSokszor előfordul, hogy elmegyünk egy laborvizsgálatra, és az eredményekből az olvasható ki, hogy kevesebb vasat fogyasztunk, mint amire szervezetünknek szüksége lenne. Egy kis odafigyeléssel és tudatos táplálkozással megelőzhető azonban a vashiányos állapot.

A vas több szempontból is fontos a szervezetünknek, elsősorban azonban a megfelelő növekedéshez és az izmok megfelelő működéséhez és a vérszegénység megelőzéséhez van rá szükség, ugyanis a vas legfontosabb feladata, hogy oxigént juttasson a test sejtjeinek.

A megfelelő mennyiségű vas beviteléhez kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség. Az egyik legjobb vasforrás a hús és a hal, valamint a tojás sárgája. Sokak számára ez nem jelent problémát, mert a mindennapi étkezésük fő eleme a hús és a tojás. Nem mindenki fogyaszt azonban állati eredetű ételeket. Szerencsére nekik sem kell aggódniuk, mert számos vegetáriánus, vegán vasforrás létezik. Az egyik legjobb vasban gazdag növénycsoport a hüvelyesek, és a különböző olajos magvak, dió, valamint a leveles zöldségek is bővelkednek vasban. Plusz, ha szükség van rá, akkor vas tabletta formájában is bevihető a szervezetbe.

A vashiány tünetei közé tartozik a fáradékonyság és a gyengeség, valamint a fejfájás, szédülés is. Mivel ezek számos probléma általános tünetei is, ezért a vashiányt általában orvos tudja megállapítani a tünetek után valamilyen vizsgálat segítségével.