Milyen vadriasztó szereket alkalmazhatunk?

Milyen vadriasztó szereket alkalmazhatunk?A vadkár megelőzés fontos része a mezőgazdasági termelésnek, ugyanis sokkal gazdaságosabb, ha egyáltalán nem alakul ki vadkár. Kevesebb a teendő ilyen esetben, valamint vadkár esetén csak maximum a kár 90%-át fizetik ki, a teljes kárt nem. Emiatt vadriasztó szert kell alkalmazni, aminek segítségével megoldható a megelőzés. Lássuk, hogy milyen megoldások közül választhatunk.

Gyakori megoldás a mechanikai vadriasztó módszerek alkalmazása, de gazdaságosan általában csak kisebb területek esetén alkalmazható. A legnépszerűbb mechanikai megoldás a kerítés. Manapság acélhálós kerítést alkalmaznak, mert viszonylag olcsó kiépíteni, de mégis elég jó védelmet nyújt a vadkár ellen. Nagy területeket nem szabad körbekeríteni a természet ökológiai egyensúlya miatt.

Szintén mechanikai megoldás a villanypásztor, az áram generálásához viszont napelemre és akkumulátorra van szükség, amit eltulajdoníthatnak felszerelés után.

A fizikai távoltartás mellett alkalmazhatunk zajforrásokat is. A zajforrás lehet mechanikai, pl. a szél fújta kerepelők, de automatizált, hangot kiadó vadriasztót is használhatunk. Szintén hangot adnak ki az ultrahangos vadriasztók, melyek emberi füllel nem hallhatók, az állatok viszont hallják az ultrahangokat, ami elriasztja őket.

A harmadik nagy csoport a fényjelzéses vadriasztó. Ezek közül olyat érdemes választani, melyek saját fénykibocsátó eszközzel rendelkeznek. Jó ötlet mozgásérzékelős fényforrásokat használni, azok akkor lépnek működésbe, amikor vadállatok járnak a terület közelében.